Teknoloji insanların hayatına son hızla ulaşıp, her türlü bilgiyi hızla yaymaktadır. Artık akıllı telefon, tablet ve bilgisayarın hemen hemen her evde olması nedeniyle adeta dünya avuçların içinde olmaktadır. Bu imkanlar sayesinde sosyal medya adı verilen platform, insanların hayatında kendine büyük bir yer edindi. Sosyal medya elinde telefon, tablet, bilgisayar bulunan herkesin bağlanabileceği görüntü, ses ve yazı iletebileceği bir platformdur. Dünya üzerinde çoğu kişinin kullandığı bu platformda bilgiler hızla yayılıp, iletişim çok kolay gerçekleşmektedir. Çoğu yönden avantaja sahip olan sosyal medya platformu aşırı kullanım sonucunda büyük tehlikeler taşımaktadır. Özellikle genç kesimde günlük kullanım çok fazla olduğundan, bazen bağımlılık derecesine ulaşabilmektedir.
Sosyal medya bağımlılığı, gün geçtikçe tehlikeli bir hal almaya devam etmektedir. İnsanların birçoğu sosyal medya bağımlısıdır fakat bunu kendileri göremezler. Sosyal medya bağımlılığının bazı belirtileri vardır. Sabah uyanır uyanmaz teknolojik aletlerden birini eline alıp onunla vakit geçirmek bunun ilk belirtisi olabilir. Sosyal medyayla alakalı zihnin sürekli meşguliyeti, moral bozukluğu yaşandığında çareyi sosyal medya platformlarında aramak bağımlılığın işaretlerindendir. Günlük hayattaki problemlerin sosyal medyada çözüme ulaşması ve hayatı etkilemesi bağımlılığın belirtilerinden biridir. En önemlisi de bu platformlardan uzak kalındığında sürekli düşünmek ve yapacak bir şey bulamamak en sık rastlanan belirtilerdendir. Sosyal medyanın da bağımlılık dereceleri olabiliyor. Yapılan testler sayesinde az bağımlı, orta bağımlı, yüksek ve çok yüksek olarak durum belirlenmesi ile derecelenme yapılmaktadır.
Sosyal medya bağımlılığı için bazı testler yapılmaktadır. En basitinden bazı sorularla sosyal medyaya ne kadar bağlı olunduğuna göre derece değerlendirmesi yapılmaktadır. Bu sorulara verilen cevaplar değerlendirilerek kişinin hangi seviyede bağımlı olduğu belirlenmektedir. Bu sorulardan bazıları şöyle sıralanabilir;
• Yemek yenilirken aynı zamanda sosyal medyayı kontrol etmek
• Tuvalete, banyoya telefonla birlikte girmek
• Sosyal medya hesaplarını sürekli kontrol etmek
• Okulda, iş yerinde, toplantılarda sosyal medyayı kullanma isteği
• Uyumadan önce sosyal medya hesaplarını kontrol ederken daha geç vakitte uykuya dalma
Bu verilen sorulardan çoğunun cevabı evet olarak verildiyse sosyal medya bağımlı olunduğunun işaretidir. Bu bağımlılıktan kurtulmanın yolları vardır ve bunun için hiçbir zaman geç sayılmaz.
Bu aşamaya gelirken öncelikle kişinin bağımlı olduğunun farkında olması gerekir. Çünkü kişi istemezse, bu durumdan haberdar olunmazsa yapılanlar yetersiz kalacaktır ve tam olarak tedavi gerçekleşmeyecektir. Bunun için kişinin isteği bu aşamalardan önce çok önemlidir. Seviyesi orta ve ondan sonrası çıktıysa ilk olarak psikiyatri servisine yönlendirilmelidir. Birden bırakmak çoğu zaman mümkün olmasa da yavaş yavaş azaltarak bırakmak mümkündür. Günlük ayrılan vakit belirlenmeli ve ona uyulmalıdır. Hobi edinilmeli ve sosyal medyaya ayrılacak vakit, hobiye ayrılmalıdır. Yeni arkadaşlıklar edinilerek onlarla vakit geçirilmelidir.