Sıvı Gübreler

Gübreler, toprak için oldukça büyük bir ihtiyaçtır. Hem toprağın verimli olması hem de bitkinin gelişiminin sağlıklı bir şekilde ilerlemesi için gübreler büyük bir önem taşımaktadır. Zaman içerisinde gübreler, toprağın çeşidi ve bitkinin ihtiyacına göre doğal özelliğini kaybetmeden seri bir şekilde üretilmiştir. Bu gübre çeşitlerinden en çok tercih edilenler arasında sıvı gübreler gelmektedir.

Sıvı Gübre Nedir? 

Sıvı gübre, organik gübreler arasında gelmektedir. Bitkiler için gereken besin maddelerini içeren sıvı gübreler toprağın yapısına uygun bir şekilde kullanılarak fiziksel ve kimyasal yapıyı bozmadan gerekli olan takviyeyi gerçekleştirmektedir. Sıvı gübrelerin en önemli özelliği toprağa çabuk bir şekilde nüfuz etmesidir.

Bu sayede bitkiler, daha çabuk filizlenerek gelişimleri sağlıklı ve hızlı bir şekilde gerçekleşir. Sıvı gübrelerin diğer gübre çeşitlerine göre toprağa daha hızlı karışabilme özelliği gösterebilmektedir.  Sıvı gübreler özel bir yöntem ile toprağa enjekte edilmelidir. Bu enjekte yöntemi sayesinde gübrelerin toprağın yapısında bulunan ve bitkiler için değer yönünden faydalı olan tüm besin kaynaklarının artmasına olanak sağlar.

Sıvı Gübre Hangi Bitkilerde Kullanılır? 

Sıvı gübre, her toprak yapısına uygun şekilde geliştirilmiştir. Bu nedenle de her toprak ve her bitki çeşidine kolaylıkla takviye olarak verilebilir. Sıvı gübrelerin kullanımı son derece kolay olduğu için genel olarak süs bitkilerinde sıklıkla tercih edilmektedir. Genel itibari ile de özellikle katı gübreleri kaldıramayacak kadar hassas olan süs bitkisi çeşitlerinde sıvı gübreler tavsiye edilmektedir. Sıvı organik gübreler, sadece toprağa veya bitki köklerine ve yapraklara da rahatlıkla enjekte edilebilmektedir.

Özellikle yaprakların böceklenmesi ve renklerinin daha belirgin, canlı olmasına yardımcı olmaktadır. Sıvı gübreler iklimsel değişikliklerde de kullanılabilir. Her çeşit bitkinin olağan koşullara uyum sağlamasına yardımcı olan sıvı gübreler, bu şartlara uygun olmayan tüm bitkilerde kullanılabilir. Yapısı zayıf olan tohumlarda da rahatlıkla kullanılarak, filizlenme döneminde bitkinin rahatlmasına faydalıdır. Sadece bitki döneminde değil rahatlıkla tohum döneminde de kullanılabilir.

Sıvı Gübre Çeşitleri

Diğer gübre çeşitlerinden farklı olarak sıvı gübreler üç çeşitte bulunmaktadır. Katı, toz ve sıvı çeşitlerinde olan sıvı gübrelerin kullanımına uygun olarak tatbik edilmesi gerekmektedir. Katı ve toz gübreler su ile karıştırılarak kullanılabilir. Genel olarak sıvı gübrelerin katı ve toz hali ağır gövdeli bitkiler için tercih edilmektedir. Sıvı gübreler bitkilerin her dönemi için rahatlıkla kullanılabilir. Sıvı gübreler içerdikleri amino asit, hayvansal protein ve organik asitlerin bir birleşimine sahiptir. Tüm çeşitleri bu değerler açısından oldukça zengindir.

Sıvı Gübrelerin Faydaları Nelerdir? 

Sıvı gübreler, bitkiler için oldukça önemli bir role sahiptir. Bitkilerin çiceklendirilmesinde sürecin sağlıklı ve hızlı bir şekilde ilerlemesine yardımcı olur. Bunların yanı sıra mevyelenme döneminde meyvelerin sahip oldukları tatların daha güçlü olması için de sıvı gübreler oldukça önemlidir. Meyvelerin renklerinin de yine canlı olması için sıvı gübrelerin kullanımı önerilmektedir.

Diğer tarımsal ilaçlarla da karıştırılıp verilebilen sıvı gübreler bu özellikleri ile de tarım ile uğraşan insanlara yardımcı olabilmektedirler. Meyve ve çiçek saplarının da daha hızlı büyümesine yardımcı olan sıvı gübreler, doğada kolayca bulunamayan besinleri de içinde barındırır. Örnek olarak su yosunu kolaylıkla bulunamaz ve bu nedenle de erişilmesi oldukça zordur.

Ayrıca işlenmesi de kolay değildir. Sıvı gübreler bu nedenle de oldukça faydalı olmalıdır. Doğada tarımsal üretim yapan kişilerin kolayca ulaşamayacağı tüm besin değerlerini sıvı gübreler içerebilmektedir. Sıcak ve soğuk stress koşullarında bitkiler için oldukça büyük öneme sahiptir. Özellikle soğuklarda da bitkileri koruma yapısını içermektedir. Tohumlarda çimlenmeyi hızlandırır.

Ürünler için https://www.ufuktarim.com/yuksek-besin-icerikli-ec-sivi-gubreler tıklayın.