Türkiye genelinde yaklaşık 200 bini geçkin restoran bulunmaktadır. İstanbul da, günde ortalama 5 milyon kişi dışarıda yemek yiyor. Bu yüzden özellikle İstanbul da restoran açmanın hayalini kuran birçok kişi amansız bir rekabete girmiş durumda.
Tabi ki iç dekorasyon konusunda yaratıcı fikirleri olan işletme sahipleri, bu yarışta bir adım önde olacaktır. Restoran kuracak olan kişilerin bazı kurallara dikkat etmeleri gerekir. Öncelikle hangi semtte restoran kuracağına karar vermelidir. Mesela orta gelir düzeyine sahip bir semtte restoran kuracak olan kişinin, lüks bir restoran kurmasına gerek yoktur. İkinci olarak mekânın yeri çok önemlidir.
Tabi ki bunu herkes bilir. Kurulacak restoranın en işlek caddede olması gerekir. Restoranın işletme konusu da çok önemlidir. Mesela; et ve et ürünleri satılacak bir mekân olacaksa, iç dekorasyonun da ona göre olması gerekir. İşin aslı detaylardadır. Tüm bu detaylara dikkat edildiğinde, hem dekorasyon açısından, hem de memnuniyet açısından başarılı bir işletme olacaktır.
İç dekorasyona başlarken; öncelikle renk uyumuna dikkat edilmelidir. Kullanılan objeler, menü, lokasyon bütün bunların hepsi birbirleriyle uyumlu olmalıdır. Mesela; duvarında piri reis haritası olan, çapa, gemici feneri gibi objelerin dekorasyon malzemesi olarak kullanılan bir mekânda, menüsünde deniz mahsulleri olması en mantıklısı olacaktır.
Restoranın içindeki eşyaların seçiminde renk uyumuna dikkat edilmelidir.Restoranın tuvalet alanı da çok önemlidir. Ferah, temiz ve hijyenik olmalıdır. Restoranın önemli alanlarından birisi de mutfaktır. Mutfakta kullanılacak araçların son teknoloji olması ve geniş olması önemlidir. Müşteriler istedikleri zaman mutfağı görebilmelidir.
Bir restoranın dış görünümünün de iç dekorasyon ile hem renk bakımından hem stil bakımından uyumlu olması gerekir. Ayrıca masalarda kullanılacak; tuzluk, çatal kaşık, peçete vs. dekorasyonu tamamlayıcı unsurlardır.