Günümüzde her sağlıklı 100 kadından 10’ unda görülen ve elle muayene sırasında hareketli olmasından dolayı kaçmaları dolayısı ile meme faresi olarak isimlendiriliyor. Genel olarak gençleri seven fibroadenomlar sağlıklı kadınların yüzde 10’u gibi ortalama bir oranda görülen memenin iyi huylu tümörleri olarak öne çıkıyor.
En sık görüldüğü yaş aralığı 15 ila 30 olan fibroadenomlar östrojen etkisi ile büyüme göstermelerinden dolayı özellikle hamilelik dönemlerinde belirginleşerek, menopoz döneminde küçülme yaşayabiliyor. Histolojik açıdan bağ dokusu ve salgı bezi hücrelerinden oluşabildiği gibi tek parça veya çok sayıda olabiliyor.
Meme faresi için ağrı oluşumu, büyüme yaşanmaması ve takibinde tanısı biyopsiyle kesinleştirilmemişse herhangi bir tedavi gerekmiyor. Bu aşamalarda ultrason takibi yeterli bir uygulama oluyor. Ancak bunların tam zıttı bir durum söz konusu ise fibroadenomlar için tedavi uygulanması gerekiyor. Fibroadenomlar için uygulanan klasik tedavi olarak kitlenin cerrahi olarak alınması öne çıkıyor. Fibroadenomlar için ameliyatsız olarak meme içerisinde tahrip eden ve parçalayarak memeden dışarı atan tedavilerde bulunuyor.