Kondansatör günlük yaşamda sıklıkla duyduğumuz terimlerden biridir. Bu nedenle kondansatör nedir sorusu insanların merak ettiği konulardan biridir. Kondansatör kısaca anlatılacak olursa elektrik ve elektronik devre elemanlarına verilen isimdir.
Kondansatör nedir konusu insanların araştırma yaptığı konulardan biridir. Kondansatörler piyasada sığaç, kapasitör, kapasite isimleri ile de bilinir. Bu cihazlar günümüzde elektronik elektronik alanında gelişmeler yaşanmasında büyük bir öneme sahiptir. Kondansatörlerin bir devreye bağlanmasıyla birlikte bu devrede elektrik enerjisi depolanır.
Kondansatör nedir sorusunun bu kadar merak edilmesinin sebebi günlük yaşamda bu cihazların sıklıkla kullanılmasından kaynaklanır. Günümüzde farklı boyut ve kapasitelere sahip olan çeşitli kondansatörler bulmak mümkündür. Bu cihazların depoladıkları yük büyüklüklerine göre değişiklik gösterir.
Bu ürünlerin dış tasarımları da ihtiyaca göre farklı şekillerde olabilir. Aksiyal ve radyal uçlu kondansatör modelleri en çok tercih edilen çeşitlerdir. Bu cihazlarda devrelerde ve denklemlerde C şeklinde gösterilir. Kondansatörlerin birimi ise Faraddır ve f ile gösterilir.
Kondansatörler güç aktarılan hatlarda gerilimin düzenlenmesi amacı ile kullanılan cihazlardır. Güç akışının kontrol edilmesi amacı ile bu cihazlar kullanılır. Bunun yanında günlük yaşamda da belli başlı alanlarda bu cihazlar kullanılır. Elektrik ve elektrik akımının olduğu her alanda kondansatörler ile karşılaşmak mümkündür.
Kondansatörler iki iletken parçanın arasında bulunan yalıtkan parçadan meydana gelir. Yalıtkan bölüm boş olacak şekilde de kullanımı mümkündür. Bunun dışında bu kısım dielektrik bir plakadan da oluşabilir. Dielektrik malzeme olarak cam, kâğıt, seramik, plastik, mika gibi malzemeler kullanılabilir.
Kondansatörlerin silindirik bir yapısı vardır. Bu cihazların alt kısımlarında iki tane ince bacak vardır. Bu bacakların uzunlukları birbirinden farklıdır. Pozitif ve negatif uçların elektrolit kondansatörün uçlarının bağlanmasında mutlaka dikkat edilmelidir. Bu nedenle kondansatörlerin çevresinde plastik kaplama yer alır. Bu kaplama hangi ucun negatif olduğunu gösterir.
Kondansatörler doğru akımı iletmez. Bu cihazlar alternatif akımı iletmeleri amacı ile üretilmiştir. Bu özellikleri nedeni ile rezonans devrelerinde güç akışının kontrol edilmesi amacı ile kullanılır. https://www.botem.com.tr/kondansator-nedir-nerelerde-kullanilir sitesinden kondansatör alabilirsiniz.