Bizde okul kantinlerinde satılan yiyecekler konusunda yeni düzenlemeler yapılırken dünya kentlerindeki diğer çocuklar acaba neler yiyorlar? Listeye obezitenin büyük oranlara ulaştığı, fast food kültürünü dünyaya pazarlayan ABD ile başlamak lazım. Geleneksel yiyeceklerden pek farkı yok.
Kızarmış tavuk parçaları, yanında mutlaka mayonez ve ketçap, sotelenmiş sebzeler ve çikolatalı bisküviler çocuklara dağıtılıyor. Ayrıca okulların yüzde otuzunda fast food türü yiyeceklerin alınabildiği otomatlar var. Ülke kültürü değiştikçe fark hemen göze çarpıyor. Örneğin Japonya balık, yanında pirinç, tahıllı ve bol sebzeli yoğun bir çorba ve salata dağıtıyor okuldaki çocuklarına.
Fransız çocukları okullarda taze sebzelerden hazırlanmış yemekleri yiyorlar. Tavuk veya biftek zorunlu. Karbonhidrat ağırlıklı beslenme yapılmıyor. Süt ve peynir muhakkak var. Finlandiya okullarına bezelye ve tahıllı çorbalar, somon balığı, pancar ve havuç ağırlıklı salatalar ve pancake yolluyor. Ukrayna’da ise borscht adı verilen pancarlı, ekşi kremalı ve bol dere otlu çorba, patates püresi, kızarmış sosis, yanında gözleme ve mutlaka süt tercih ediliyor.
Küba’da çocuklar tahıllı ve bakliyatlı çorbalar, pirinç pilavı, tavuk köftesi ve portakal suyunu seviyorlar. Tayland’da ise mönü aynı tabakta altta pilav, üstte kızarmış balık parçaları, en üstte sotelenmiş sebze ve yanında yağda yumurta şeklinde. Bizde de okullarda genellikle çorba, kuru fasulye, pilav ve meyve dağıtılıyor. Kantinlerde yemek saatlerinde çoğunlukla salçalı makarna ile kızarmış hazır tavuk bulunuyor.