Teknolojinin hızla ilerlediği çağımızda, internet adını verdiğimiz dijital dünyada söz sahibi olabilmenin ve işini en iyi standartlarda milyonlara etkili bir şekilde ulaştırabilmenin yolu modern yazılım sistemleri ile çalışmak. Bu noktada yazılım geliştirme kavramı karşımıza çıkıyor.
Yazılım geliştirmeyi tanımlamak gerekirse uzmanlar tarafından yazılımın ardışık safhalar yöntemi ile düzenli bir biçimde geliştirilmesi olarak ifade edilmektedir. Yazılım geliştirme süreci yalnız kod yazılımı değil, aynı zamanda ihtiyaç ve hedeflerin tespit ve hazırlığını, kodlanacak olanın tasarımı ile geliştirilen yazılımların istenilen amaçlara uygunluğunun doğrulanması ve denetimi hususlarını da içermektedir.
Yazılım geliştirmede kaliteli, çözüm odaklı profesyonel çözümler için Click To Peak başvurabileceğiniz referansları ile öne çıkan firmaların başında geliyor. Çalıştığı markaları, marka sahipleri gibi sahiplenen firma, yıllardır yazılım alanında sunduğu başarılı hizmetler ve edindiği tecrübeler ile müşterilerine ihtiyaç duydukları onları zirveye taşıyacak etkili, başarılı ve yenilikçi yazılım hizmetlerini sağlıyor.
Bilgisayar ve yazılım mühendisleri tarafından teknolojik yenilikler ve gelişmelere paralelinde kod yazma, yazılım programı geliştirme alanlarında önemli özgün hizmetler şirketlere yazılım geliştirme hizmetleri adı altında profesyonel olarak sunulmaktadır. Yazılım geliştirmenin aşamaları merak edilen bir diğer konu olarak yazılım alanında çalışan veya hizmet almayı düşünen şirket ya da şahıslar tarafından araştırılmaktadır. Yazılım geliştirmenin başlıca aşamaları şöyledir:
– Gerekli yazılımların tanımlanması
– Yazılım gereksinimlerinin analizi
– Yazılım gereksinimlerinin ayrıntılı olarak belirtilmesi
– Yazılım tasarımı
– Programlama
– Test Etme
– Bakım
Ticari yazılım geliştirme uygulamaları çoğunlukla piyasadaki talebin bir sonucu olarak ortaya çıkmaktadır. Kurumsal yazılım geliştirme ise genel olarak işletme ortamında bir ihtiyaç ya da bir problem kaynaklı olarak belirmektedir.
İhtiyaç ve proje analizi yazılım geliştirme hizmetlerinde önemli bir süreci temsil etmektedir. Profesyonel bir çalışma ışığında yapılacak yazılım geliştirme işlemlerinde projenin ihtiyaç duyduğu ana modüllerin etkin bir biçimde analizi yapılmaktadır. Proje hedefleri ve amaçları detaylı bir şekilde ele alınarak değerlendirilmektedir. Proje varsayımları göz önünde bulundurularak kullanıcılara yönelik faydaları incelenir.
Projede zaman kaybına yol açacak önemli olmayan ya da etkisiz nitelikler bir sonraki evreye aktarılır. Proje süreci planlanan zamanda tamamlanır. Belirlenen ve ihtiyaç duyulan özelliklerin gerekli olup olmadığı yeniden analiz edilebilir. Kullanılacak olan yazılım dilinin en doğru yazılım dili olup olmadığı hususu dikkate alınır. Yazılım mimarisi ve sunucu gereksinimleri saptanır.
Yazılım geliştirilmesinde tasarım ve kodlama ayrı ve özel bir yere sahiptir. Oluşturmak istenen proje mobil, masa üstü ya da web tabanlı olabilmektedir. Buna bağlı olarak yazılım alanında çalışan uzmanlar yapacakları tasarımların bu platformlara ya da cihazlara uygun olmasını göz önünde bulundurmak durumundadır. Bir diğer önemli nokta web ara yüz tasarımı uygulamalarıdır. Web ara yüz tasarımı yapılırken html standartlarına uyularak arama motorları tarafından anlaşılabilecek biçimde düzenlemeler yapılmaya özen gösterilir.
Tasarım işlemlerinde gereksinim duyulan modüller tasarlanır. Kullanışlılık kolaylığı analiz edilir. Kullanıcıları istedikleri sayfaya ya da neticeye en fazla üç tık ile ulaşmaları hedeflenir. Tasarımların kullanıcıya güven vermesi ve sade, anlaşılabilir olması öne çıkan kaliteli ve etkili tasarım proje özellikleri arasında göz çarpmaktadır.
Kodlama için güçlü bir yazılım mimarisi ile çalışılmalıdır. Sonraki zamanlarda ortaya çıkabilecek tüm taleplere rahatlıkla cevap verilebilecek biçimde kodlama yapılması başarıyı getirmektedir. Projenin ekip tarafından yönetilebilmesi, izlenerek raporlanabilmesi sağlanmalıdır. Bunun için Team Foundation Server kullanımı önerilmektedir. Modüllerin hızlı bir şekilde çalışabilmesi için sayfa içerisinde aşırı sorgulama olmamasına itina edilmelidir. En iyi uygulamalar üzerine araştırmalar yapılarak en doğru sistem ve uygulamalar tercih edilmelidir.