Çocuklardaki Stres Belirtileri

Günlük yaşamda karşılaşılan pek çok sorun stres olarak bize döner ve vücudumuzu fiziksel manada kötü yönde etkiler. Çocuklar ise kendilerini ifade etmekte zorlandıkları için yetişkinlerden çok daha büyük sıkıntılarla karşılaşabiliyorlar. Çocuğunuzun tavır ve davranışlarını takip ederek stres durumunu anlayabilirsiniz.

Çocukların stres altında verdikleri tepkiler yaşına, karakterine ve gelişimine bağlı olarak değişebilmektedir. Fakat çocuğunuzda bazı farklı davranış biçimlerini aynı anda gözlemliyorsanız çocuğunuzda stres yüklenmesi başlamış demektir. Bu gözlemlenen belirtiler nelerdir? Bunlar;

çocuklarda stres

çocuklarda stres

  • Sebebi belirsiz aniden ortaya çıkan karın, sırt ve baş ağrısı
  • Yemek ve uyku düzenindeki değişiklikler
  • Ağlama ve öfkelenme
  • Agresif ve saldırganlaşmaya eğilimli olması
  • Tırnak yeme ya da parmak kütletme gibi daha öncesinde yapmadığı alışkanlıklar sergilemesi
  • Çok küçükken sahip olduğu alışkanlıklara dönme (parmak emme ya da altını ıslatma gibi)
  • Sosyal ortamlardan uzaklaşma

Çocuğun Stresle Başa Çıkması İçin Ne Yapılabilir?

Çocuğunuzun stresle başa çıkabilmesi için öncelikle onu çok iyi dinlemeniz gerekiyor. Ona nasıl olduğunu sormanız ve onu dinlemeniz onu pozitif manada cesaretlendirecektir.

stres

stres

Kendini ifade edebilmesi için zaman tanıyın. Şayet konuşmak istemez ise farklı aktiviteler deneyin. Mesela resim çizme, oyun hamuru ile oynama gibi aktiviteler stresi başka yöne çekme de başarılı bir yöntemdir.

Çocuğunuzu koşulsuz bir şekilde sevdiğinizi çocuğunuzun anlaması bu noktada önemlidir. Örneğin derslerinde başarısız olursa bu onu sevmeyeceğiniz anlamına gelmez. Bunu çocuk da hissetmelidir. Bu şekilde okul hayatı onun için artık stres kaynağı olmayacaktır.