Cep Telefonları Gerçekten Kanser Yapıyor mu?

Yaklaşık beş kişiden biri cep telefonlarının kanser yaptığına inanıyor. Madalyonun diğer tarafında şimdiye kadar konuyla ilgili yapılan birçok fare deneyleri ve insan araştırması var. Sonuçlar birer birer ortaya çıkıyor, acaba cep telefonları sanıldığı gibi kansere neden oluyor mu?

cep telefonu

cep telefonu

Cep telefonları kansere neden olsaydı, son on yıldaki cep telefonunun kullanımındaki büyük artışın ardından beyin kanseri hızlarında önemli bir artış görmeyi bekleyecektik ama korkulan olmadı. Aslına bakarsanız bu doğru değil, bir değişiklik oldu, beyin kanseri oranları hızla azalıyor. Beynin, insanların kansere neden olduğu iddia edilen yüksek miktarda radyo dalgalarını absorbe eden daha fazla tümör görmesini düşünebilirsiniz. Fakat tam tersi gerçekleşiyor, çünkü radyo dalgalarını emen alanların sayısı daha dar ve daha az.

Cep Telefonu Kullanımı ve Kanser İhtimali Kanıtlanamadı

Ayrıca, cep telefonlarında çok fazla vakit geçiren insanların kullanmayan komşularından daha fazla beyin tümörü alması olası değildir. Mobil cihaz kullanan ve kullanmayan çocuklar da kanser riski taşımazlar. Radyo dalgaları DNA’ya zarar verme yeteneğine sahip değildir.

Peki, neden bu kanıtlarla Uluslararası Kanser Araştırmaları Ajansı radyo dalgalarını olası kanserojen olarak sınıflandırıyor? Çünkü IARC’in yaptığı gibi, “Bugüne dek yapılan çalışmalarda kanıt sınırlı olmakla birlikte, cep telefonu kullanımı ile beyin kanseri riski arasındaki ilişkiyi ekarte etmeye izin vermiyor.”

telefon ve kanser

telefon ve kanser

Şüpheden öteye gitmeyen bir hipotez ve sorun, bilimin sonsuz sayıdaki kusursuz çalışmayla bile negatif olduğunu kanıtlayamamasıdır.

Diğer büyük sağlık kuruluşları bu kadar temkinli davranmıyor. American Cancer Society, Çevre Sağlığı Ulusal Bilimler Enstitüsü, Gıda ve İlaç İdaresi, Federal İletişim Komisyonu ve ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri gibi her federal kurum cep telefonlarının kansere neden olduğu fikrini destekleyecek yeterli veri olmadığına karar verdi.