Türkiye’de ortalama trafik açısından bakıldığında 30 milyon araç olduğu tahmin ediliyor. Bu araçların bir kısmı arızalı, yıpranmış ve hurda araçlardır. Hükümet, araçların hurdaya çıkarılmasını bile teşvik ediyor. Birçok araç kullanıcısı, araçlarından nasıl kurtulacağını bilmiyor. Araçların hurdaya çıkarılmasına, hizmet ömürlerini sağlamak ve hareket halindeki diğer insanlara ve araçlara zarar vermemek için araçların trafikten geri çağrılması denir.
Araçlarını trafikten geri çekmek isteyenler onları hurdaya ayırmaktadırlar. Çoğu zaman, fren, motor ve yakıt sistemi gibi artık işlevlerini düzgün şekilde yerine getiremeyen araçlar hurdaya çıkarılır. Aynı zamanda araçların yanması veya patlaması gibi durumlarda araçlar hurdaya çıkarılabilmektedir. Öte yandan, araç sahipleri muayene masrafları, vergi masrafları ve araç sigorta masraflarını ödemek istemezlerse araçlar hurdaya çıkarılabilir.
Bir arabanın hurdaya çıkarılabilmesi için belirli koşulların karşılanması gerekir. Buna göre; Bir araba kullanılamaz hale gelirse, yanarsa, aşınırsa, eskimişse, sürekli muayene ve sigorta masrafları gerektiriyorsa hurdaya çıkarılacaktır.
Aracın hurdaya çıkarılması için plakalı ve sürücü belgeli araç önce TÜVTÜRK’e götürülür, yürüyemiyor ise çekici ile alınır. TÜVTÜRK, ”araç muayene aracının yola elverişli olmadığını” belirtir. Araç gerekli işlemlerin yapılması durumunda Makine Mühendisleri Odasına gider.
Araç hurdaya çıkarmak için bazı evrakların gerekli olduğu TÜVTÜRK istasyonuna gider. Buna göre araç sahibi veya yasal temsilcisi trafik sicil dairesine yönelir; Hurdaya ayırma dilekçesini doldurmak, Eski kayıt ve yol belgeleri ve yol levhaları, İki trafik kaydı ve başvuru formu, Nüfus belgesi, Şirket tarafından satın alınmış araç ise ticaret sicil yevmiyesi, Bir kayıt dönemi ve imza sirküleri gereklidir.
Aracın hurdaya çıkarılması için; Araçta haciz, haciz veya uyarı yok ise M1-N1 kategorisindeki binek otomobiller, motosikletler ve motosikletler dışındaki üç tekerlekli bisikletler OTA kategorisi hükümlerine göre hurdaya çıkarılacaktır. Aracın kaydının silinmesi için de tescil plakasına götürülmesi gerekir ve kayıt numarası ne olursa olsun ikamet ettiği ildeki Trafik Kayıt Daire Başkanlığı’nda işlem yapılabilir.
KAYIT VE TRAFİK KONTROL OFİSİNE
06 ANK… .. …… tescil numaralı aracımı hurdaya çıkarmak istiyorum,
Gereğini arz ederim. . …… /… ../ 201 ..
İSİM VE SOYİSİM
(İMZA)
Türkiye’de araçlar zaman zaman hükümet öncülüğünde ki bazı kampanyaların hurdaya çıkarılması için sergileniyor. ÖTV indirimleri, hükümet kampanyalarının bir parçası olarak 16 yaşın üzerindeki araçları hurdaya çıkarmak için kullanılabilir. Bu kampanya sonucunda 2019 yılında hurdaya çıkan araçlara 10.000 TL ÖTV iadesi yapıldı. Ayrıca hurda araç satın alan galeri ve firmalar 3000 TL’den 10.000 TL’ye hurda araç satın alabilirler. Ancak belirlenmiş bir tarife de yoktur.
Uygun durumdaki ve prosedürleri tamamlanan ve hurdaya çıkarılan araçlar geri dönüştürülür. Geri dönüştürülen araçların yüzde 80’i yeniden kullanılıyor. Hurda araçların kullanılabilir kısımları alınarak diğer arabalarda kullanılmaktadır.