Boya Badana Nasıl Yapılır?

Evin dekorasyonunu, eşyaların kalitesini ortaya çıkaran en önemli detaylardan bir tanesi de odaların renkleridir. Renklerin seçimi aşaması kadar boyanın uygulanma aşaması da çok önemlidir. Duvarlarda oluşan kusurların kapatılması, eksiklerin tamamlanması için duvarı pürüzsüz bir şekilde boyamak çok önemlidir. Boya ve badana için yapılmış olan boya seçimi ne kadar iyi olursa olsun yapılan yanlış uygulama ile beraber kötü bir görüntü ortaya çıkabilir.

boya badana nasıl yapılır

Evde Boya Badana Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Boyanın içeriğindeki kimyasal maddeler sebebi ile odaya yoğun bir koku yayılır. Sağlığınız açısından boyaları kapalı alanda açmamanız gerekmektedir. Açık alanda açtığınız boyalar, bir süre bu şekilde havalandırılmalıdır.

Evde boya badana yapmadan boya kutusunun üzerindeki talimatları dikkatli şekilde okuyun.

Daha sonra boya kutusu ile beraber gelen inceltici ya da türevlerini, tarifte belirtildiği miktarda boyaya ekleyin. Boyayı çoğaltmak ya da rengini biraz daha açmak amacı ile gereğinden fazla su koyulmamalıdır. Bu şekilde yapmak boyanın bileşenlerine zarar vererek istenen rengin elde edilmesini engeller.

Boya Badana Nasıl Yapılır?

Boya badanaya başlamadan önce duvarların düzgün olması gerekmektedir. Eski boya kalıntıları, kalkmış boyalar yüzünden yükseklik, girinti çıkıntı oluşabilir. Duvarı düzgün hale getirmeden üzerine boya sürülmesi, kötü sonuçlar doğurur. Bunların dışında çukurlar da görülebilir, bunları alçı ile kapatmalısınız. Kalıntılar için ise düzleştirmek amacıyla duvar zımparası kullanabilirsiniz. Böylece boya badana sonrası pürüzsüz bir duvar görünümü sağlanır.

Boyama işlemine başlarken önce fırça kullanılmalıdır. Pencere kenarları, elektrik prizleri, duvar dipleri gibi ince işçilik isteyen yerler rulo ile boyanmamalıdır. Eğer gerekirse pencere kenarlarına ve priz çevresine kâğıt bant yapıştırılabilir. Kâğıt bant, duvar yüzeyine zarar vermez, kolayca çıkarılabilir. Çıkarıldıktan sonra boya renginde fark olmaması için ince fırça ile bir kat daha boya uygulanabilir.

İz Bırakmadan Boya Badana

Fırçayı boyaya komple batırmayın, bu bir tarafın koyu diğer tarafın açık renkte olmasına sebep olur. Fırçanın ucunu 3 mm boyaya batırın ve yedirerek duvara uygulayın. Böylece duvarlarda fırça izi kalmaz, renk farkı oluşmaz. Önemli olan, boyanın duvara iyi bir şekilde yedirilmesidir.

Rulo kullanıyorsanız eğer ruloyu, boyanın içine tamamen batırmayın. Yüzeyden çevirip rulonun boya almasını sağlayın. Rulo ile boyarken boya ızgarası kullanmak, işinizi kolaylaştırır.

Daha sonra kalın olmayacak şekilde duvara boyayı iyice yayın. İlk katın ince olması çok önemlidir. Boyamaya ilk önce tavan kenarlarından başlamalısınız. Bunun için ince ve küçük bir fırçadan yararlanabilirsiniz. Ek olarak uzun saplı olması da işinizi kolaylaştırır.