Sosyal hizmet müdürü adından da anlaşılacağı üzere yardımlaşmanın temelinden geliyor. Genelde bu işin çalışma alanları çocuk esirgeme kurumu, hastane, ıslah evleri ve benzeri yerlerdir. Sosyal hizmet müdürü görevlileri kişilerin sorunlarına çözüm bulabileceği gibi toplumda yer alan kurum ve kuruluşların sorunlarına da çözüm bulmaya çalışırlar.
-657 sayılı Kanunun 48 inci maddesindeki şartların yerine getirilmesi gerekir.
-Sosyal hizmet müdürü olabilmek için gereken en önemli özellikler yardımsever olabilmek ve gerektiği yerde sorunların üstesinden gelebilmek için ikna kabiliyeti gerektirmesidir.
-Sosyal hizmet müdürü olabilmek için üniversite tercihlerinde sosyal hizmetler bölümünün tercih edilmesi gerekir. Bu bölüm TM ( eşit ağırlık ) puan türüyle öğrenci almaktadır.
-Meslek lisesinde çocuk gelişimi bölümlerinde eğitim görmüş öğrencilerin işi daha da kolaydır. Bu öğrenciler üniversite tercihinde sadece barajı geçerek sosyal hizmetler bölümüne yerleşebilirler.
-Sosyal hizmet müdürü olabilmek için 4 yıllık ( lisans ) Sosyal Hizmetler bölümünden mezun olup gerekli donanımlara sahip bir birey olunması gerekmektedir.
– Sosyal hizmetler bölümünden mezun olduktan sonra sosyal çalışmacı unvanı alırsınız. Mezun olduktan sonra 8/1 seviyesinden göreve başlarsınız ve aldığınız maaş asgari ücretin iki katı kadar olur.
-Mesleğe başladıktan sonra belli atama sınavlarına girerek kademenizi yükseltebilirsiniz.
-Sosyal hizmet müdürü Yaşlı insanların bakımı için huzur evlerine yerleştirilmesini ayarlar. Burada yaşlıların bakımı için gerekenleri ayarlar. Sadece huzur evine yerleştirmekle kalmaz, yaşlıların ihtiyaçlarını huzur evine getirmeden evlerinde de karşılar.
– Kimsesiz çocukları çocuk esirgeme kurumlarına yerleştirilirler veya koruyucu ailelerin yanlarına verilirler. Çocukların sağlığı sürekli gözetim altına olur ve psikolojik durumlarını sürekli takip edip çocukların daha iyi bir yaşam sürmelerini sağlar.
-Ülkedeki fazla gelişmemiş bölgelerde insanlara yardımcı olurlar. Daha çok bu bölgelerde çocukların okula gidebilmesi için ihtiyaçları karşılanır. Burada yaşayan diğer yoksunluk sıkıntısı olan insanlara da maddi yardımlar yapılır.
-Sosyal hizmet müdürü toplumda yoksulluk sınırında yaşayan ailelerin gıda, giyim, barınma gibi temel ihtiyaçlarını karşılamada yardımcı olur. Bu sayede insanlara zorluk çekmemeleri ve rahat bir yaşam sürmeleri için hizmet sağlarlar.
-Sosyal hizmet müdürü en başta da belirttiğim gibi yardım etmekten geçmektedir. Kişilere sürekli yardım etmek psikolojik olarak insanı hep daha iyi hissettirir ve ruh sağlığını daha dinç tutar.
-İnsanlarla sürekli sosyalleşirsiniz bu da sizin sosyal alanda iletişim becerinizi bir hayli geliştirecektir.
-Sosyal hizmetler müdürünün gerektirdiği özellikleri her insan taşır mı bilemeyiz ama bu özelliklere sahip olmak meslek hayatınızda size birçok avantaj kazandıracak ve işinizde ne kadar iyi olursanız o kadar da dolgun maaş kazandıracaktır. Bu meslekte iş bulabilmek kolay olsa da gereken özelliklere sahip olmadığınız sürece bu iş size çok zor gelecektir.