Servikal yetersizlik, anormal derecede zayıf bir serviks ağrısız olarak genişlediğinde ortaya çıkar ve zarların kopmasına ve hayatta kalmak için genellikle çok küçük bir fetusun verilmesine neden olur. Rahim ağzının normalden daha büyük olması “serviks açıklığı” veya “rahim ağzı yetmezliği” olarak da adlandırılır.
16-24. Gebelik haftalarında gerçekleşen düşüklerin yaklaşık % 20’sinin yetersiz bir serviksten kaynaklandığı düşünülüyor. Servikal yetersizlikten kaynaklanan düşükler, çok az uyarı ile ortaya çıkar. Bazı kadınlar sırt ağrıları veya ağır vajinal akıntı gibi hafif semptomlara sahiptir, ancak çok geç olduğunda bile kanama veya ağrı çok az veya hiç olmayabilir. Sorun, uterus anomalileri, önceki doğumlardan yaralanmalar, rahim ağzı cerrahisi veya önceki bir D & C (dilasyon ve kür rezeksiyonu veya uterustaki dokunun kazınması) olabilir, ancak çoğu kez bilinmeyen bir nedenden de kaynaklanabilir.
Serviks problemleri için doktorunuz, gelecek gebelik süresince serviks bölgesine bir dikiş koyarak genellikle gelecekteki kayıpları önleyebilir. Servikal yetmezliğin cerrahi tedavisi serviks merceğinin gerilme mukavemetini arttırmak amacıyla bir dikişin yerleştirilmesi olan “servikal serklaj” tekniğidir; amacı serviksin iç boşluk seviyesinde takviye edilmesidir ve böylece serviksin işlevsel uzunluğu arttırılır.
En sık uygulanan transvajinal tekniklerden biri olan McDonald serklaj, servikal stroma geçen bir dikiş ipliği iken Shirodkar serklajı, dikişin iç yüzey seviyesine yerleştirilmesi için mesanenin anteriorunda ve rektumun arka tarafına diseksiyonu gerektirir cerrahi müdahalelerdir.