Taekwondo Nedir?

Taekwondo çıplak el ve ayakla yapılan bir uzak doğu savunma sporudur. Tae; ayak vuruşları, kwon; el vuruşları do; ise dövüşe yön veren felsefenin genel adıdır. Taekwondo sporun yanı sıra sporcuya nezaket, alçak gönüllülük, saygı ve hayat disiplini kazandırmayı hedefler.  Ortaya çıkış tarihi M.Ö. 37 olarak kabul edilmiştir. Kore’de ortaya çıkan bu spor dalı eski krallıkların eşkiyalara ve yırtıcı hayvanlara karşı kendilerini savunmak için sergiledikleri hareketleri duvarlara kazımış olduğu yapılan araştırmalarda rastlanmıştır.

taekwondo

taekwondo

Bu kazılarda yumrukların yanı sıra yüksek tepelerden atlayarak atılan tekmeler de mevcuttur. Taekwondo zamanla gelişerek sadece yumruk ve tekme gibi basit hareketlerle kısıtlanmamış, zihinsel, ruhsal ve bedensel birleşimle yapılan stratejik bir spor dalına dönüşmüştür.

Taekwondo Kuralları Nelerdir?

Sporcular dobok adı verilen bir elbise giyer. Siyah kuşağa yükselinceye kadar düz beyaz dobok, siyah kuşak alınca ise yakaları siyah olan ve rütbeyi belli eden doboktan giyerler. Müsabakalarda dobok giyip kuşak takmak zorunludur. Sporcular üstünlüğü ve tecrübeyi belli etmek için elbisenin bel kısmında bulunan kuşakları kullanır.  Bu kuşaklar beyaz, sarı, yeşil mavi, kırmızı ve siyah olarak sıralanır. Taekwondo da vücudun hassas ve yaşamsal bölümleri tekme ve yumruktan korunur.

taekwondo sporu

taekwondo sporu

Başı korumak için kask, vücut için göğüs koruma (safeguard), kaval kemiği ve ön kolu korumak için tekmelik, el ve ayaklar için ise eldiven ve ayaküstü koruyucuları bulur. Antrenmanlar ve müsabakalar ne çok sert, ne çok yumuşak bir sünger olan tatami üzerinde yapılır.  Müsabakalarda kırmızı ve mavi olmak üzere iki köşe bulunmaktadır. Sporcular kasklarını ve göğüs korumalıklarını bulundukları köşenin rengine göre giyerler. Taekwondo maçları 2’şer dakikalık 3 devreden oluşur. Devre aralarında 1’er dakika dinlenme molası verilir. Bel aşağıya vurmak, yüze ve kafaya yumruk atmak, rakibin arkasına ya da sırtına vurmak, rakibi tutmak, itmek ya da çekmek, çizginin dışına çıkmak, rakibe çelme takmak yasaktır ve uyarı cezası alınır.