Kanalizyon Nedir?

Kanalizasyon sözlük anlamı olarak baktığımızda; atık ve pis suların özel olarak düzenlenmiş kanallarla belli merkezlerde toplanım atılmasını sağlayan lağım döşemi, şebeke, sistem şeklinde tanımını yapabiliriz. Kanalizasyon insanın yerleşik hayata geçtikten sonra, günümüzde Köy, Kasaba ve şehirde yer altına yaptıkları ve binalardan, sanayi tesislerinden gelen kullanılmış atık sularla yağmur sularının toplanıp bulunulan yerleşkeden uzaklaştırılmasını sağlayan sistemdir.

Bina bağlantıları, bina tesisatı, pompa istasyonları, kanallar, tasfiye tesisi ve tahliye ağzı kanalizasyon sistemlerinin bir elamanıdır. Kanalizasyon açma sisteminde kullanılan malzeme olarak pişmiş kil, beton, sert plastik, asbesti çimento gibi malzemeler kullanılmaktadır. Şekil olarak daire, elips ve yumurta şekillerindedir. Kanalizasyon sisteminde akımın doğru sağlanması çok önemlidir. Bu akım sağlanmadığı takdir de akımın olmadığı yerlerde tıkanıklar ve bundan dolayı da tesisat patlamaları, sızıntılar ve yüzeye kusmalar olacaktır.

Kanalizasyon Açma

Kanalizasyon Açma

 

Kanalizasyon sistemindeki akım eğimi için 0,01-0,0003 eğim olması gerekmektedir. İki farklı kanalizasyon sistemi mevcuttur; birincisi ayrık sistem, bu tip sistemde yağmur suları ve pis sular ayrı toplanarak tahliye edilir. İkinci sistem Birleşik sistem bu sistemde bütün atık suları bir kanalda toplayarak tahliye etme sistemidir. Günümüzde tarihi yerleşke olarak devam edilen yerlerde Osmanlılardan kalma taş, tuğla ile örülmüş ya da içerisi toprakla sırlanmış kanallar hala kullanılmakta ve işlevini devam ettirmektedirler.

Kanalizasyon Sularının Tasfiyesi

Günümüzde birçok bölgede kanallar vasıtasıyla toplanan atık sular tasfiye edilirken doğaya ve geri dönüşümünde canlılara zarar vermemesi için yapılan işlemler vardır. Bunlar kısaca değinecek olursak birincisi çökeltme yöntemi bu yöntemde atık sular belirli yerlerde haznelere alınarak bekletilir akıntı ile gelen zararlı ve yararlı maddelerin çökme işleminin yapıldığı yerlerdir.

Bu yerlerde çıkan zararlı maddeler kimyasallarla giderilerek tekrar kullanılmak üzere doğaya kazandırılır. Çürütme yöntemi bu yöntemde çökeltme yöntemiyle veya bir şekilde ayrıştırılan atık su güneşte bekletilerek çürümeye bırakılarak ve dezenfekte edilerek doğaya kazandırılır. Izgara yöntemi bu yöntem diğer işlemlerin yapımından önce ilk uygulanan sistemdir ızgaradan geçirilirken atık su ilk elemeden geçirilerek zararlı maddelerden ayrıştırılır. Atık sular kesinlikle arıtma veya işlem yapılmadan özellikle fabrika atıkları kesinlikle arıtılarak ve işlemden geçirilerek doğaya salınımı yapılmalıdır.